četrtek, 30. oktober 2014

NENAVADNI LABIRINTI

Labirint iz stekla

Labirint zrcal, v katerem se je izgubil slavni igralec nemih filmov Charlie Chaplin. Oglej si povezavo.

Labirint nagrobnikov kot opomnik holokavstvu.  (Holokavst je načrtno uničevanje Judov med drugo svetovno vojno.)        
Na ozemlju spomenika je nekoč stal bunker
nacističnega ministra za propagando Josepha Goebbelsa. Foto: epa
Gledališki Labirint trenutkov (Obiskovalci si predstavo ogledujejo tako, da sami ubirajo poti v dele labirinta, kjer se odigravajo različni prizori. Tako si gledalec sam sestavi zgodbo v logično celoto.)      


Filmski labirinti (Harry Potter, Alica iz Čudežne dežele, Labirint)
                       (Potter.jpg)        (Alica.jpg)

LABIRINTI V ARHITEKTURI



(Jeriha.jpg)
tloris mesta Jeriha

Labirinti lahko nastopajo tudi v vlogi ima ščita, in sicer za obrambo mesta, vasi, grobnice ali zaklada, ki so dostopni le tistim, ki jim je to dovoljeno.



Mesta Jeriha, Benetke in Troja so zapletena v blodnjak ulic in slepih izhodov ter zato težko dosegljiva za sovražnike in tujce.

sreda, 29. oktober 2014

V PALAĆI DVOREZNIH SEKIR

Beseda labirint izhaja iz minojske besede labyrinthos, najverjetneje pa tudi iz besede labrys, ki pomeni dvostransko sekiro - simbol kraljeve moči.


Minojci so živeli v mestnih naselbinah, središče političnega in verskega življenja pa so bile mestne palače. Te so bile zares veličastne, mesto Knosos se je ponašalo s palačo z več kot 1000 sobanami!
(sekira.jpg)

Razporejenost prostorov v palači Knosos je bila tako zapletena, da je spominjala na labirintni tloris egipčanske grobnice dvanajstih kraljev.
Veliko radovednost je vzbudil motiv dvostranske sekire, ki je upodobljen po vsej palači. Zaradi pogostega pojavljanja sekir bi jo lahko poimenovali kar Palača dvoreznih sekir, v minojskem jeziku pa Labyrinthos. Aha, se ti že svetlika povezava?

NAJSTAREJŠI LABIRINT

Najstarejši labirint naj bi nastal v 5. stoletju pred našim štetjem. To naj bi bila skupna grobnica dvanajstih faraonov, ki bi imela 12 pokritih dvorišč razdeljenih na 3 000 sob, med seboj ločenih s hodniki in stebrišči. Pravi labirint - past za marsikoga.


O tem labirintu je pisal slavni grški zgodovinar Herodot. In kakšen je bil videti ta " egipčanski labirint"?  Oglej si tudi posnetek.

EGIPČANSKE PIRAMIDE

(ladja.jpg)
Slavne egipčanske piramide so bile pravzaprav grobnice faraonov. V njih je bilo veliko slepih rovov, ki naj bi varovali faraonske zaklade.V Keopsovi piramidi tako arheologom še do danes ni uspelo odkriti vseh slepih rovov. Torej, pravi labirint poti.

Ali ste vedeli, da so Egipčani verjeli v posmrtno življenje? Zato so poleg piramid zakopali tudi ladjo, ki naj bi mrtvega vladarja popeljala v življenje v onostranstvo.


četrtek, 16. oktober 2014

PRIJAVNICE ZA VESELOŠOLSKO TEKMOVANJE

Pozor!


V oktobrski številki PILa je priložena prijavnica za Veselošolsko tekmovanje, ki bo 11. marca. Izpolnjeno prijavnico čim prej prinesite mentorici Bojani Kržič.

petek, 10. oktober 2014

SKRIVNOSTNI LABIRINTI



MinotaurKaj imajo skupnega labirint, blodnjak, Minotaver?

Preberi so novo učno pot Skrivnostni labirinti:

- 4. do 6. razred: KLIKNE TULE;
- 7. do 9. razred: PA TULE.



sreda, 8. oktober 2014

ENA IZMED PRVIH OPER -ORFEJ


Claudio Antonio Monteverdi je napisal eno prvih oper Orfej. Orfej je bil sloviti grški pevec, ki je tako lepo igral na svojo liro in ob njej pel, da je očaral vse okoli sebe.


Zelo znan je mit Orfej in Evridika, ki si ga je vredno prebrati na povezavi.


Orfej je bil tudi eden izmed Argonavtov, ki je pomagal Jazonu na poti do zlatega runa.

JEZNI BAROČNI SKLADATELJ

(Jean-Baptiste_Lully.jpeg)

Jean-Baptiste Lully je bil pomemben baročni glasbeni mojster, znan po svojem vročekrvnem temperamentu. Med vajo skladbe Te Deum v čast kralju ni bil zadovoljen z igranjem glasbenikov in je s palico za dajanje takta močno udarjal ob tla. Ob tem je zadel svoj nožni palec. Ta se mu je hudo vnel in dobil je gangreno. Lully, tudi predan baletni plesalec, je zavrnil amputacijo prsta in kmalu umrl.